ŐRSÉGI FÉLMARATON

Kezdőlap

“Tök jó volt...

hogy nem volt tömegnyomor és kényelmesen elfértünk a pályán!” (Péter)

Lefutom

Praktikus ötletek a hőségben futáshoz

A futás napjainkban az egyik legnépszerűbb és a legdivatosabb sport is. Az első tavaszi napsugár megjelenésével számtalan futó – kocogó ember lepi el az utakat, városokat és a futópályákat. Nyáron (ahogy a téli mínuszokban is tapasztalható) szóval nyáron valahogy megcsappan az érdeklődés a futás iránt. Pedig nem lehetetlen dolog a nyári kánikulában a futás, sőt az őszi futóversenyekre ekkor lehet és kell felkészülni, s ugye most itt erről lenne szó! Összeszedtem mire érdemes figyelni a nyári hónapokban a futó edzések során!


Nagyon meleg időben  kisebb vagy nagyobb mértékben  minden ember állóképessége csökken A nyári hőség idején a teljesítmény csökkenése mellett mindenekelőtt az egészségügyi kockázatokra kell nagyon odafigyelni Az állandó hőség olyan testi tünetek jelentkezhetnek, mint a folyadék és a só hiánya okozta görcsök és keringési zavarok.

Folyadék bevitel!

Nem csak edzés ideje alatt! Nagyon fontos hogy hogy gondoskodjunk a bőséges és egész napra elosztott folyadékbevitelről. A folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen, hogy elkerüljük a dehidratációt. Ha van rá lehetőséged akkor tervezd úgy a futásod, hogy útba essen egy kút ahol megvizezheted arcod, karod és a tarkód.

Ruházat!

Fontos, hogy ruházatunk ne akadályozza a hő leadást, ezért figyeljünk oda hogy a ruhánk jól szellőző, lehetőleg technikai futóruházat legyen, amelyeknek a légáteresztő képessége lényegesen jobb mint például egy pamut pólónak.

Semmiképp ne induljunk útnak fejfedő nélkül, mindegy hogy sapka vagy kendő lényeg hogy a fejed védve legyen.

Használj fényvédő krémet!

Bár futás közben lehet, hogy nem is érzed az égető napot, ha nem kened be magad, tuti leégsz, ezért futás előtt használj valamilyen fényvédő krémet!

Mi tehetsz még ezen kívül?

·         Ha van rá lehetőséged fuss reggel, amikor még hűvös a levegő.

·         Minden futást lassan, gyaloglótempóban kezdjünk.

·         Nyáron lehetőleg árnyékban és szélben fussunk (ez hűsít futás közben).
Csökkentsük a futás mennyiségét és intenzitását - csak nagyon ambiciózus versenyfutóknak szabad gyorsabb futásokat is betervezniük.

Forrás: https://goo.gl/cduyoL

Fuss erdőben vagy fuss az Őrségben!

A kánikulában az aszfalt csak úgy önti magából a meleget, ezért válassz inkább füves, vagy földes talajt ami még a láb ízületeinek is jó!

 

Forrás: www.futas.net www.runnersworld.hu

HÍRLEVÉL

Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le semmiről.

TÁMOGATÓINK

Kérdésed van, keress bátran:

info@goodfoot.hu
ImpresszumAdatvédelmi SzabályzatVersenyszabályzatGoodFoot Running Egyesület

© 2024 GoodFoot